Ennen pennun hankkimista

Oletko ottanut selvää rodusta?

Labradorinnoutajakerhon: www.labradori.fi ja Suomen Noutajakoirajärjestön: www.snj.fi sivuilta löydät lisätietoa noutajista ja mitä kaikkea niiden kanssa voi harrastaa.

Paikalliset Noutajakoirayhdistykset löydät: Linkit

 

MYYN KASVATTINI ENSISIJAISESTI METSÄSTÄVIIN ja/tai HARRASTAVIIN KOTEIHIN. En myy kasvatteja vain lenkkikaveriksi/kotikoiriksi.

Mitä itse haen työkoiralta: Haluan koiran olevan rohkea, se ei saa kavahtaa erilaisia ääniä tai pintoja. Sen täytyy olla niin itsenäinen että se pystyy ratkaisemaan tehtäviä kaukanakin omistajasta, mutta kuitenkin miellyttämis haluinen ja kontaktin hakuinen. Työhalua pitää löytyä, mutta koiran pitää myös pystyä olemaan rauhallinen kun mitään ei tapahdu. Arjen pitää olla vaivatonta koiran kanssa, mutta kapasiteettia tulee olla myös harrastamiseen pidemmällekkin.

Labradorinnoutaja on monipuolinen rotu ja sen tarkoitus onkin toimia harrastuksessa kuin harrastuksessa ja kotona ihmisen parhaana kaverina ja apurina. Läheskään kaikki koirat eivät ole metsästystä tai metsästyskokeita harrastavissa kodeissa. Labradorinnoutajat toimivat lenkkikavereina, näyttelyissä, nomessa, tottelevaisuus kentillä, PK-lajeissa, agilityssä, sokean oppaina ja avustajakoirina, tietysti metsästystä unohtamatta. Rodun monipuolisuus on sen valtti.

Itse keskityn kasvattamisessa käyttöominaisuuksiin. Koiralla pitää olla kapasiteettia harrastukseen kuin harrastukseen. Minun kasvattini eivät sovellu vain sohvaperunoiksi vaan niiden kanssa tulee harrastaa jotakin jo koiran iloksi ja virikkeeksi, vaikka kisaamaan niiden kanssa ei ikinä tähtäisikään. Labradorinnoutaja voi olla myös hyvin vahvatahtoinen koira ja se tulee peruskouluttaa hyvin, jotta elämä/arki sen kanssa olisi mahdollisimman vaivatonta. Labradorinnoutaja ei siis ole itsestään kiltti ja tottelevainen koira, vaan myös tämän rodun kanssa pitää tehdä töitä! Autan siinä missä pystyn jos kasvattini kanssa tulee ongelmia. Toivon tietysti myös että ongelmia kohdatessanne otatte ajoissa yhteyttä minuun niin voimme yhdessä miettiä mikä siihen olisi avuksi, jos asutte kaukana niin suosittelen yleensä käymään paikkakuntanne ongelmakouluttajia tilanteen ratkaisemiseksi. Ongelma on kuitenkin useimmiten omistajan tavassa toimia ja kun tähän saadaan muutos myös muut ongelmat koiran kanssa yleensä ratkeavat tai helpottuvat. Otan kasvattejani myös tarvittaessa hoitoon jos oman laumani tilanne sen sallii, toivon kuitenkin tällöin että kasvattini on peruskoulutettu hyvin eikä sen kanssa ole ongelmia arjessa tai lenkkeilyssä. Perusasiat koiran kanssa elämisessä tulee siis olla kunnossa. Olen kiinnostunut kuulemaan kasvateistani myös pentuajan jälkeen.

Toivon valitsevani kasvateilleni loppuelämän kodit, mutta jos käykin niin että joudut luopumaan kasvatistani niin toivon että otat ensin yhteyttä minuun ja voimme yhdessä etsiä koirallesi uuden hyvän kodin.

 

Labradorit ovat jakautuneet näyttely- ja metsästyslinjaisiin. Metsästäjät ja kisaajat valitsevat yleensä field trial (engl. metsästyskoe) -koiria. Ero näissä linjoissa on ulkonäkö: näyttelylinjaiset ovat vankkarakenteisia, voimakasrunkoisia, runsasturkkisia ja metsästyslinjaiset taas huomattavasti kevytrakenteisempia, sprintterimallisia ja usein ohutturkkisia koiria, myös koulutettavuudeltaan ja miellyttämishalultaan käyttölinjaiset ovat usein helpompia.
 
Luonteissakin on eroja. Metsästyslinjaiset soveltuvat harrastamiseen ja kilpailuihin, joissa arvostetaan vauhdikkuutta, nopeutta ja äärimmäistä tottelevaisuutta. Metsästyslinjaisissa on pyritty jalostamaan miellyttämisenhalua enemmän kuin näyttelylinjaisille labradorinnoutajille. Toki suurin osa "tavallisista" labradoreista pärjää jokamiehen metsästyksessä, jossa syksyisin käydään metsällä.
 
Näyttelylinjaiset koirat voivat myös kisata menestyksellisesti metsästyskoemuodoissa mutta metsästyslinjainen ei taas menesty näyttelyissä. Metsästyslinjaiset labbikset on jalostettu työtä/harrastusta varten.
 
Minä kasvatan labradorinnoutajia niin metsästys- kuin näyttelylinjoissakin. Minulla on aika-ajoin myös sekalinjaisia yhdistelmiä joissa tautat eivät siis ole puhtaasti näyttelylinjaisia tai käyttölinjaisia koiria.
 

PENNUISTA:

Meillä saman pentueen pennut ovat kaikki samanhintaisia. Ainoastaan pennut joilla on joku todellinen virhe, esim. uroksen kivekset eivät ole laskeutuneet, pudottaa automaattisesti kyseisen pennun hintaa. Käytän kennelliiton sopimusta koiran kaupassa. Olen allekirjoittanut kennelliiton 2011 kasvattajasitoumuksen. Järjestän koulutuksia kasvateilleni ja autan esimerkiksi taipumuskokeeseen valmistautumisessa. Järjestän kaikille kasvateilleni vuosittain kasvattitreffejä.

Olet tervetullut tutustumaan kasvatustyöhöni ja kotilaumani koiriin jos olet oikeasti kiinnostunut kasvatuksestani ja mahdollisesti tulevista pentueista. Tulevat varaajat ovat tervetulleita katsomaan aina mahdollisuuksien mukaan myös kaikkiin jalostukseen tarkoitettuihin narttuihin. En kuitenkaan ota kotiini ketään ylimääräisiä silloin kun minulla on pentue kotona. Haastattelen hiukan pennuista kiinnostunutta ennen alustavaa varausta. Jos päädymme siihen että kyseisen yhdistelmän pentu voisi sopia sinulle otan alustavan varauksen vastaan. Pentujen synnyttyä ilmoitan löytyykö yhdistelmästä sinulle koiraa ja lopullinen varaus varmistuu vasta kun olemme henkilökohtaisesti tavanneet ja jutelleet. Jos olemme yhtämieltä että pentu tästä yhdistelmästä sopisi teille, maksatte minulle varausmaksun -> sinua odottaa koira kyseisestä yhdistelmästä. En anna valita pentua itse vaan valitsen jokaiselle pennulle sopivan kodin ottaen parhaalla mahdollisella tavalla jokaisen toiveet ja koiran käyttötarkoituksen huomioon.

Jokaisen kasvattini omistajan tulee käyttää koiransa virallisilla kuvilla (kennelliiton lausunto) koiran täyttäessä 1 vuoden, mutta viimeistään koiran tullessa 24kk ikään. Labradorinnoutajilta kuvataan lonkat ja kyynärät sekä silmät peilautetaan mahdollisten silmäsairauksien osalta. Tämä antaa minulle tärkeää tietoa kasvatustyöstäni -> järjestän joukkokuvauksen jokaiselle pentueelleni, yleensä Helsingissä. Samoin toivon myös että koira käytettäisiin noutajien taipumuskokeessa. Puhtaasti käyttölinjaisissa yhdistelmissä taipumuskoe kuuluu ehtoihin mihin sinun tulee sitoutua ostaessasi koiran minulta (erikseen työkoirat/avustajakoirat joilla tätä vaatimusta ei ole). Tämä antaa minulle kasvattajana tärkeää tietoa kasvattieni riistavietistä, jota en missään nimessä halua unohtaa kasvatuksessani.

Kasvattieni ensisijaiset kodit ovat harrastajia ja/tai metsästäjiä. Tämä siksi että näin kasvattini peruskoulutukseen panostetaan ja siitä pyritään tekemään yhteiskuntakelpoinen koira, jonka kanssa on helppo elää ja liikkua. Samoin sen kanssa harrastetaan ja touhutaan enemmän, harrastaja on yleensä myös kiinnostunut kouluttamaan itseään paremmaksi koirankouluttajaksi ja siten hankkimaan tietoa erilaisten kurssien muodossa. Jos labradorinnoutajalle ei tarjota selkeitä sääntöjä ja koulutuksessa olla johdonmukaisia voi koira olla vuoden iässä hyvin hankala hallita ja varsinkin urosten kohdalla tämä johtaa usein kastraatioon koska koira ei ole muuten senkään vertaa hallittavissa. Labradorinnoutaja on myös vilkas ja energinen koira ja se suurella todennäköisyydellä tekee kotona tuhoja jos sille ei tarjota tarpeeksi aktiviteetteja vapaa-aikana ja sääntöjä kotona, koira tulee opettaa olemaan myös rauhassa yksinollessaan. Kukaan ei jaksa lenkkeillä ja harrastaa koiran kanssa joka vetää hihnassa tai räyhää kaikelle vastaantulevalle.

Brufinn kasvatit luovutetaan aikaisintaan 7 viikon iässä vähintään kahteen kertaan madotettuina, eläinlääkärin tarkistamina ja mikrosirulla tunnistusmerkittynä ja tietysti rekisteröityinä. Pennut ovat tottuneet normaaliin arjen ääniin, erilaisiin pintoihin, autoiluun ja mahdollisuuksien mukaan veteen (kesäpennut). Niiden kanssa touhutaan paljon ja ne näkevät riistaa vähintään pariin otteeseen ennen luovutusikää (varis, fasaani, kani). Olen myös usein kerennyt pentutestaamaan pentueeni. Pennun ostajat saavat mukaansa pentupaketin, koulutus, ruokinta ja hoito-ohjeet, vähän pennulle kasvattajan luona syötettyä ruokaa. Olen useimmista pentueista kerennyt tekemään myös CD-levyn, kuvina pentujen vaiheet 1päivästä-7viikoisiksi. Pennut ehdollistetaan ruokakupilla pillille (luoksetulo kutsu). Liitän myös pennunostajani vähintään Labradorinnoutajakerhon jäseniksi yhdeksi vuodeksi.

Facebookissa on kennelin oma suljettu ryhmä jossa voimme vaihtaa kuulumisia ja ajatuksia sekä kysellä neuvoja tai ihan vain jakaa koiriemme kuvia.

 

Jos kiinnostuit koiristani, kasvatuksestani tai tulevista yhdistelmistä ota yhteyttä:

Kennel Brufinn

Katri Nevalainen

13300 Hämeenlinna

puh. 041 5494332 -> iltaisin

katri.nevalainen (at) suomi24.fi