Kennel Brufinn

Armi&Toivo

Salomäki EC Benelli "Armi" kuva: Raija Theocharous

s. 17.11.2018 musta metsästyslinjainen narttu

i: FI WT ja FT-KVA FTW-18 Waterfowler Copper
e: Brufinn FirstOneFor Lekking

Breeder: Susanna Salonen, Hämeenkyrö

owner: Katri Nevalainen, Ylöjärvi

co-owner: Heidi Forsell, Kokkola

Terveys:
Hips: A/A
Elbows: 0/0
Eyes: ok (10/21)

- virallinen sydänultra: sydän terve


Geenitestit: SD2 ja STGD-PRA (Stargardt disease): clear/normal N/N

Tulokset:
Nome-b: ALO1
WT: ALO1
- käytetään metsästyksessä

Linkki: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI55273/18&R=122

Metsäsuharin Vilkas "Toivo"

s. 26.05.2018 musta metsästyslinjainen uros

i: Blackbound Oak
e: Metsäsuharin Lumikuningatar

Breeder: Mari Koivisto
owner: Janne Turja, Lapua

Terveys:
Hips: A/A
Elbows: 0/0
Eyes: ok (08/21)

Geenitestit: SD2 ja STGD-PRA (Stargardt disease): kantaja
EIC, CNM ja PRA clear N/N

Tulokset:
Nome-b: VOI1
Nome-A: A1 Serti
WT: VOI1 89p sij.2 vara-serti
- käytetään metsästyksessä

Linkki: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FI35617/18&R=122

Yhdistelmä

Toivo

Aikataulua:

Pennut syntyivät: 11.8.2022: 7kpl

Pennut eivät tule sairastumaan labradorinnoutajilla esiintyviin geenisairauksiin EIC, PRA, SD2, STGD, CNM, vanhempien tulosten perusteella.

Yhdistelmä: https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoE=FI55273/18&ReknoI=FI35617/18

Armista

Armi kuva: Raija Theocharous

Ostin Armin Susannalta, kennel Salomäki, jotta sain tätä linjaa itselleni takaisin. Armin emä on kantanarttuni Myran toisen pentueen tytär Brufinn FirstOneFor Lekking "Eka" josta pidän itse aivan valtavasti koirana. Armi asuu kasvatinomistajani ja ystäväni Heidin luona Kokkolassa tätinsä FI KVA Brufinn Fun To Watch "Lara" seurana.

Pidän itse Armista hyvin paljon. Välimatkastamme huolimatta Heidi on ollut koiransa kanssa hyvin aktiivinen osallistumaan kasvattajansa järjestämiin tapahtumiin ja olen ilokseni päässyt seuraamaan Armia usein niin kotioloissa, treeneissä, kisoissa kuin vieraissakin paikoissa. Armi on minun mielestäni tasapainoinen koira eri ympäristöissä ja tilanteissa. Se on ystävällinen niin toisia ihmisiä kuin koiriakin kohtaan. Sillä ei ole alusta- ja ääniarkuuksia. Armi toimii Heidin metsästyskoirana sekä rodunomaisissa lajeissa harrastuskoirana. Siitä on kivassa paketissa hyvät metsästysominaisuudet. Kooltaan Armi on iso/korkea narttu ja sillä on hyvä tuplaturkki.

Pyysin Heidiä kuvailemaan koiraansa:

"Yritin miettiä, mitä ominaisuutta muuttaisin tai vaihtaisin, keksinyt oikein mitään. Kotona mussu, treeneissä koira työssään.

Armi on ollut pennusta asti kotona ja muualla vaivaton, helppo koira. Se on avoin ja sosiaalinen toisille koirille ja ihmisiä kohtaan. Ei vahdi kuten tätinsä Lara. Alusta- tai muuta arkuutta en ole huomannut.

Armin luonnetta kuvaa ehkä parhaiten sanalla: tasainen. Se on miellyttämishaluinen, uteliaskin ja riittävän rohkea. Ihmistä kohtaan nöyrä, ottaa suullisen kiellon tai korjauksen vastaan siitä lannistumatta.

Armilla on vahva halu työskennellä, se nauttii siitä. Sen työskentelytyyli on keskittynyttä, hiljaista ja pohjalla on jonkinlaista luontaista tarkkuutta, kuitenkaan olematta ylitarkka. Se ei ensimmäisenä ratkaise ongelmia vauhdilla. Veteenkin Armi laskeutuu tarkasti ja askeleet harkiten. Tämä on mielestäni tärkeä ominaisuus turvallisuuden kannalta.

Riistanhaku työskentelystä pidän. Armi on nuoresta lähtien irronnut hyvin, kattanut laajan hakualueen jo nuorena. Itsenäisyyttä ja sitkeyttä siis löytyy. Armi oli pitkään pentumainen, nyt 3-vuotiaana olen huomannut sen kypsymisen.

Koulutuksellisena mottonani on ollut, edetään rauhallisesti, matkasta nauttien. Armilla on vahva työskentelyhalu ja en ole halunnut edetä liian nopeasti. Olen tietoisesti varonut kuumentamasta nuorta koiraa. Olemme edenneet armintahtisesti."

Armi ei ole oma kasvattini, mutta se polveutuu omasta narttulinjastani, sen äidin ollessa kasvattini Brufinn FirstOneFor Lekking "Eka". Armin sisarusparvi on ollut luustollisesti terve porukka. Sen siskolla on toinen kyynärä 1, muuten kaikkien lonkat ja kyynärät ovat olleet terveitä. En ole kuullut myöskään iho-, ruoka tai korva-ongelmista tässä porukassa. Koirat ovat vahvoja työkoiria, suurella moottorilla ja varsinkin urokset komealla vankalla rakenteella varustettuja. Kaikkia koirista käytetään metsästykseen. Yksi Armin veljistä on kuollut vuoden iässä, se lähetettiin avattavaksi ja todettiin että todennäköisin syy kuolemaan oli rytmihäiriö sydämessä, rakenteellisesti sydämestä ei löytynyt poikkeavuutta. Tämän vuoksi Armin sydän on ultrattu ennen astutussuunnitelmia ja se on todettu terveeksi.

Armi Kuvat: Taru Sinervä
Armi Kuvat: Taru Sinervä
Armi Kuvat: Taru Sinervä
Armi Kuvat: Taru Sinervä
Armi Kuvat: Taru Sinervä
Armi Kuvat: Taru Sinervä

Toivosta

"Toivo" Metsäsuharin Vilkas valikoitui Armille sulhaseksi sen hyvien metsästysominaisuuksien, tasapainoisen avoimen luonteen sekä erinomaisen terveyden vuoksi.

Toivon omistaja kertoo koirastaan näin: "Toivo on avoin ja sosiaalinen ihmisiä,ja muita koiria kohtaan. Haukkuu sisälle tulevat ihmiset,mutta samalla häntä heiluu iloisesti. Toivo on myös täysin terve. Toivolla löytyy aivan älyttömän kova moottori työntekoon, sekä tarvittava maltti passissa olemiseen. Käytännön metsällä on osoittanut olevansa korvaamaton kaveri. Koira joka todella miellyttää minua"

Toivo antoi itsestään heti ensi kohtaamisella miellyttävän, avoimen ja tasapainoisen uroksen kuvan. Omat koirani haukkuivat autossa, mutta toivo otti minut vastaan häntäheiluen iloisesti, eikä sitä kiinnostanut vastata mölinään. Se oli miellellään rapsuteltavana ja haki minuun vieraaseen ihmiseen mielellään kontaktia. Toivo on rakenteeltaan tasapainoisesti kulmautunut sekä edestä että takaa, sillä on hyvä rakenne. Joskin Armiin verrattuna Toivo on pienehkön kokoinen uros (=normaalin kokoinen, Armin ollessa todella iso/korkea narttu).

Toivolla on 4 pentuetta ennestään ja osa on jo kuvausiässä, Kuvatuilta jälkeläisiltä luuston terveys on ollut hyvää. Ensimmäisistä pentueista on keretty käymään myös taippareissa.

Isäntä kertoi pitävänsä koirastaan hyvin paljon. Se on ollut terve koko elämänsä, ei ongelmia ihon, korvien tai mahan kanssa. Toivolla on iso moottori ja Janne on saanut sen hyvin valjastettua käyttönsä. Saavutetut tuloksetkin kertovat koirakon välisestä yhteistyöstä. Toivoa käytetään käytännön metsästyksessä. Kun hakemalla haki niin sain Jannen sanomaan jonkin heikkouden koirastaan: Toivolla on välillä lepsu ote dameista. Ylösotot ovat aina vauhdikkaita ja tämä saattaa vaikuttaa ettei ote ole niin hyvä.

"Piki" Brufinn No Regrets

s. 11.08.2022 musta uros


Terveys:

Hips: Elbows:  Eyes:

Tulokset:

NOU1

- käytetään metsästyksessä

"Köpi" Brufinn No More Mr Nice Guy

s. 11.08.2022 keltainen uros

owner: Poliisin tuleva työkoira Pori

Terveys:

Hips: C/C Elbows: 0/0  Eyes:

Selkä: LTV0, VA0

"Lissu" Brufinn No Pain No Gain

s. 11.08.2022 musta narttuTerveys:

Hips: A/A Elbows: 0/0 Eyes: ok

Selkä: LTV0, VA0 (epävirallinen tulos)

Olat: terve/terve

sydänkuuntelu: ok, ei sivuääniä

Tulokset:

NOU1

"Hilla" Brufinn No Time To Die

s. 11.08.2022 musta narttu


Terveys:

Hips: A/A Elbows: 0/0  Eyes: ok

Olat: terve/terve

Tulokset:

NOU1

Nome-B ALO3

- käytetään metsästyksessä

"Rita" Brufinn No Problem

s. 11.08.2022 keltainen narttu

Terveys:

Hips: A/B Elbows: 0/0  Eyes:

Olat: terve/terve

Selkä: LTV0, VA0 (epävirallinen tulos)

Tulokset:

NOU1

- käytetään metsästyksessä

"Telle" Brufinn No Mercy

s. 11.08.2022 keltainen narttu


Terveys:

Hips: B/A Elbows: 0/0  Eyes: ok

Olat: terve/terve

sydänkuuntelu: ok, ei sivuääniä

Tulokset:

"Pimu" Brufinn No Limit

s. 11.08.2022 keltainen narttu


Terveys:

Hips: B/B Elbows: 0/0 Eyes: ok

Olat: terve/terve

Selkä: LTV1, VA0 (epävirallinen tulos)

Tulokset:

NOU1

nome-B: ALO2

- käytetään metsästyksessä