Kennel Brufinn

Foxyn ja Lurpan pentue joulukuu 2024

Brufinn After Afrodite "Foxy"


s. 28.12.2019 keltainen narttu
i: FTCh & Int. FTCh Beileys Aguzannis Of Fendawood
e: Brufinn Rare Diamond

Terveys (indeksit)
Lonkat: A/A (112)
Kyynärpäät: 0/0 (103)
Silmät: ok
Selkä: LTV1, VA0

Olat: terve/terve
SD2, CNM, PRA, EIC clear

Tulokset:
Nome-B: ALO2

Vepe: ALO1

Näyttelyt: KÄY-H

-Käytetään metsästyksessä

FI KVA-IFH FI KVA-VAHI FI JVA Tintenfass L’ukkari "Lurppa"


s. 21.5.2016 musta uros, kantaa keltaista

i: Chilihunters Mad Downburst

e: FI KVA Tintenfass L'abbis


Terveys: (indeksit)

Lonkat: A/A

Kyynärnivelet: 0/0

Silmät: terveet 

Selkä: LTV0, VA0 (16.6.2017) SP0 (21.5.2022)

Olka- ja polvinivelet sekä ranteet ja tassut/nuljuluut: terveet (epävirallisesti kuvattu 2017)

SD2, PRA, EIC, STGD clear

CNM kantaja

Korkeus 58 cm ja paino 28 kg


Tulokset:
Näyttelyt: NUO-H

Nome-B: VOI 2
WT: AVO1 sij.3

Erikoisjälki:FI KVA-IFH (=Valio)

Metsäjälki:JK1 1-tulos (pisteet maastosta 199/200 ja tottelevaisuudesta 89/100)

Mejä: FI JVA (=Valio)
VAHI: FI KVA-VAHI (=Valio)

- Käytetään monipuolisesti metsästyksessä


Yhdistelmä KoiraNet:

https://jalostus.kennelliitto.fi/frmSukutaulu.aspx?RekNoE=FI15192/20&ReknoI=FI33647/16


Foxy tullaan astuttamaan syyskuunlopussa/lokakuun alussa. Pennut syntyvät siis joulukuussa ja pennut ovat luovutusikäisiä joulukuun alussa. Pennut tulevat olemaan mustia ja keltaisia. Pennut syntyvät ja kasvavat kasvattajan luona Ylöjärvellä. Pennut eivät tule sairastumaan labradorinnoutajilla esiintyviin geenisairauksiin: SD2, PRA, EIC, CNM, STGD


Pentueesta voi tiedustella:

katri.nevalainen (at) suomi24.fi tai puh. 0415494332 Katri


Pentueen aikataulu:

Astutus: syys/lokakuun vaihde

Pentueen syntymä: Joulukuun alku 2024

Pennun katsojat: Joulun ja uudenvuoden väli sekä tammikuun ensimmäinen viikko 2025

Pentujen luovutus: Joko 11-12.1.2025 tai 17-19.1.2025 (7-8viikon iässä)

















Foxy:


Foxy on oma kasvattini ja kantanartustani Myrasta (FI VPVA Lekking After Myrsinia) jo 5-polvessa. Se asuu minulla kotona laumassani ja täyttää joulukuussa jo 5 vuotta.

Foxylla on yksi pentue aikaisemmin joka on syntynyt 9.2.2023. Pentueessa on 11 pentua, jotka kaikki on terveystutkittu, suurinosa myös olkien ja osa myös selän osalta. Hyvin terve pentue, vain yhdellä nartulla huonot kyynärät 1/11 pennusta sekä kahdella koiralla B/C-lonkat 2/11pennusta. Parilla myös selässä äitinsä tavoin LTV1, mutta kokonaisuutena varsin kivapentue niin luonteiltaan kuin terveydeltäänkin. Olen tosi tyytyväinen Foxyn ensimmäisen pentueen kehitykseen. Nyt tuleva yhdistelmä on yhtä kutkutteleva kuin ensimmäinenkin. Molemmissa on myös hieman iäkkäämmät herrasmiehet ollut ja tulee olemaan pentueen isänä.


Foxy on hyvä vainuinen metsästyskoira, jolla ei ole ääni- tai alusta arkuuksia. Foxy on avoin ja sosiaalinen koira ihmisille, niin vieraille kuin tutuillekkin. Foxy on rauhallinen passissa, töihin päästyään se käyttää vainuaan todella tehokkaasti ja linnut löytyvät nopeaan. Foxy on jo luottokoira sorsastuksessa kuin myös fasaanijahdissa. Sille kelpaa kaikki riista niin lämmin kuin kylmäkin ja sen nouto-ote on hyvä, syvä ja rauhallinen.


Foxy ei ole parhaimmillaan dameilla töitä tehdessä. Sitä eivät aina damit kiinnosta niin paljoa, ja sen työskentely niillä ei ole aina kovinkaan näyttävää. Koiran ilme ja olemus muuttuu kuin otetaan riistat kehiin tai se pääsee oikealle metsälle. Siellä siitä kuoriutuu todella tehokas ja tarkka metsästyskoira. Monet kerrat olisi jäänyt lintuja hukkaan jos Foxy ei olisi ollut mukana. Ihan luottokoira metsällä. Monesti se on löytänyt vielä, autolle jo kävellessä, linnun mukaan reppuun kun saanut vapaasti kulkea metsästyksen päätyttyä. Passissa ja työskennellessään se on äänetön. 


Foxy on pennusta asti ollut luontainen riistalla. Muistan kun se kenneltreffeillä autoa purkaessani alkoi kantamaan minulle yksitellen auton vieressä olevasta riistapussista riistoja. Niin ylpeästi se ne sieltä otti kantoon ja toi minulle. Foxy tykkää metsästää myös hiiriä, hauska tapaus kävi juuri viimeisimmässä fasaanijahdissa kun lähetin sen linjalla tiputettua fasaania noutamaan, se roiskaisikin lähellä olevaan kuusipuskaan metsästämään ja toi minulle sieltä käteen nopeasti ja ylpeästi vielä viimeisiä henkosia vetävän hiiren. Tämän jälkeen uudestaan linjalle ja fasaani löytyi nopeasti.


Foxy on meidän lauman ilmeikäs klovni. Luonteeltaan tämä koira on kiltti ja helppo ja se haluaa ja yrittää tehdä aina oikein. Toki sekin osaa välillä lähteä lapasesta ja olla "tuhma". Tiettyjä tokomaisia asioita se oppii nopeasti ja tarjoaa niitä sitten helposti. Noutopuolella dameilla tehtäessä Foxy on koira jolle asiat pitää pilkkoa pieniin osiin, kun ne on osissa sille opetettu niin opit myös pysyvät sen mielessä hyvin. Liian nopeasti sen kanssa ei ole voinut harppoa eteenpäin, se ei ole ollut helposti asioita yleistävä koira. Kun tämän muistaa, niin sitä on hauska kouluttaa, sen kanssa on mukava ja helppo treenata, metsästää ja harrastaa.


Foxylla ei ole ääni- tai alusta arkuuksia. Viime kesänä aloitin jälleen koirieni kanssa harrastamaan vesipelastusta ja kyllähän Foxy pääsi yhtälailla starttaamaan SOVESSA ja ALOSSA. Se nauttii kovasti tästä lajista, luontainen uimari kun on.


Foxy on siemennys pentueesta, sen isä on Englannissa asuva erittäin menestynyt uros, mm IGL-voittaja. Foxyn koko sisarusparvi on terveeksi kuvattu olilta ja selästä. Foxylla itsellään on LTV1, joka ei ole sitä millään tavalla vaivannut tai haitannut.

Valitsin Foxylle urokseksi tasapainoisen, pitkän metsästys- ja koeuran tehneen koiran Lurpan. Lurppa on hyvin omilla jaloillaan seisova pian jo 9vuotias uros, jolla on sekä harrastus/metsästys ja jälkeläisnäyttöä. Lurppa on ollut myös koko ikänsä täysin terve koira.














Lurppa:


Lurpan omistajan kirjoittamaa koirastaan:


"Lurppa on perusterve koira, jolla on monipuolinen jälkeläisnäyttö. Sen jälkeläisiä on käyttämässä nenäänsä ja auttamassa ihmisiä niin virkakoiran, lehmien kiimakoiran, avustajakoiran kuin hypokoiran tehtävissä, metsästyskäytössä sekä monipuolisina harrastuskavereina.

Muutama on päässyt myös osallistumaan MEJÄ:n SM-kilpailuihin.


Lurppa on kolmas noutaja Suomessa, joka on saavuttanut käyttövalion arvon palveluskoirien erikoisjäljellä. Saavutus on merkittävä erityisesti siksi, että se ei ole "pelkkä" palveluskoira, vaan se on meritoitunut niin rodunomaisissa kuin palveluskoirakokeissakin ja sitä käytetään aktiivisesti käytännön metsästyksessä. 2023 se aloitti verijäljen ja saavutti valionarvot myös MEJÄstä ja VAHIsta.
Sen kanssa on ilo harrastaa mitä vain, koska se on terve, erittäin yhteistyöhaluinen, älykäs, kestävä ja tarvittaessa itsenäinen. Koulutettavuus, keskittymiskyky, sitkeys ja älykkyys on näkynyt erikoisjäljessä, jossa se on pystynyt pitämään ihmisen hajun lukuisista tuoreemmista riistahäiriöistä huolimatta.


Arki Lurpan kanssa on helppoa. Se on tavattoman hyväntuulinen koira, joka suhtautuu rennosti asioihin ja on huomaamaton niin kotona kuin autossakin. Se on myös itsevarma, eikä esimerkiksi tuore suden haju pelottanut lainkaan.

Rodunomaisissa lajeissa ja metsällä se on hiljainen ja tarkkaavainen. Se etsii väsymättä haavakot, ajaa ylös niin jänikset kuin pienemmän sorkkariistan ja toimii myös kanalinnuilla. Se on tehnyt myös SRVA- ja haavakkohirvieläinten jäljityksiä menestyksellä. Kiinnostusta pienpetoihin en ole halunnut vahvistaa. Tämän koiran latinankielinen nimi on ollut pennusta lähtien Lutra Lurppa, koska se on todellinen vesipeto.


Lurpan älykkyys näkyy arjessa monessa asiassa. Esimerkiksi sorsajahdin jälkihaussa se tajusi oma-aloitteisesti tuoda ohjaajalle ryteikössä irronneen valopantansa (sillä oli valopanta, jotta pystyin ohjaamaan pimeässä, ryteikköisessä maastossa sitä kauas pudonneelle riistalle). Kyyhkyjahdissa se ymmärsi vaihtaa käskystä esine-etsintämoodiin ja etsiä maastosta eräältä kyyhkyjen putoamispaikalta jahti-isännän kadonneet aurinkolasit. Lisäksi arjessa hiljainen koira on mm. jäljittänyt vapaana ja pysäyttänyt haukkumalla kadonneen highlander-vasikan."


Itselleni Lurppa on tuttu vuosien takaa. Olemme Lurpan omistajan kanssa aikoinaan kisanneet oman urokseni Dopeyn ja Lurpan kanssa samoissa rodunomaisissa kokeissa. Tämä uros on jäänyt sieltä mieleeni vahvana työskentelijänä. Sen sukutaulussa on myös jo itselleni tuttuja Chilihunters linjoja sekä Lurpan emän puolella itselleni vähän tuntemattomampia linjoja. Käytiin Foxyn kanssa Lurppaa tapaamassa syyskuun alkupuolella ja hyvin labbismaisesti turhia vouhottamatta otti Lurppa meidät avoimesti pihassaan vastaan. Yhdistelmä tulee olemaan mielenkiintoinen toteutuessaan, pidetään siis peukkuja astutukselle ja tiinehtymiselle.